Mijn liefde voor Nederlandstalig

Ik zeg het maar gewoon, ik ben een liefhebber van Nederlandstalige muziek. Wat ik trouwens een vreemd containerbegrip vind. Ik luister namelijk voornamelijk Engelstalige muziek, die in ontelbare genres te definiëren valt. Tegelijk wordt er vaak op Nederlandstalig neergekeken, puur door de volksmuziek die hier vaak onder geschaard wordt. Als ode aan Nederlandstalige muziek heb ik 5 nummers uitgekozen waar ik de tekst erg mooi van vind. Compleet met uitleg, zo ben ik dan ook wel weer.

Maaike Ouboter- De Zandbak

“Kom je naar huis, lieve jongen?
Ik heb je zandbak zo gelaten als ‘ie was
Dan kun je zelf je dromen bouwen
En niemand die d’r op gaat staan
En je hebt het al zo goed gedaan”

De reden dat ik dit zo’n mooie tekst vind, is dat het me persoonlijk raakt. Het heeft iets heel troostends. Ik vind dat Maaike dat sowieso in haar liedjes heeft, door haar zachte stem en door haar voorkomen. Een soort moederlijke geruststelling die ik zelf wel eens gemist heb in mijn leven. Vooral het zinnetje “en je hebt het al zo goed gedaan”. Erg mooi.

Harrie Jekkers- Mijn moeder

“Het gaat over van alles als ik met m’n moeder praat
Maar ze zal niet zo gauw zeggen waar het eigenlijk om gaat
Dat zegt ze wel tegen m’n vader in haar eentje bij dat graf
Sinds jij er niet meer bij bent is de lol er wel van af”

Dit nummer spreekt me aan omdat ik me er zoveel bij voor kan stellen. Het gaat over Harrie’s moeder, en de manier waarop zij omgaat met de dood van haar man. In de coupletten benoemt Harrie de koetjes en kalfjes die hij met zijn moeder bespreekt. De tekst hierboven komt uit het refrein, het zijn de ondertonen die nooit specifiek benoemd worden. Dat de lol er voor haar eigenlijk wel af is nu ze alleen overgebleven is. Iets wat ik me op zo’n leeftijd goed voor kan stellen.

Harrie Jekkers-De Tweede keer

“Maar als ik alles in mijn leven nog eens overnieuw mocht doen, zou ik ook de tweede keer weer voor jou kiezen. Tegen beter weten in, zou ik in ruil voor dat begin, je desnoods dan maar een tweede keer verliezen. Je met liefde voor de tweede keer verliezen.

Want als ik alles in mijn leven nog eens overnieuw mocht doen,
zou ik zo graag weer zo verliefd zijn net als toen.
En het liefst dat eerste jaar met jou voor eeuwig over willen doen.”

De tweede tekst van Harrie Jekkers die dit stukje heeft gehaald. Ik vind zijn teksten nou eenmaal zo sterk, ik had er best nog wel een paar uit kunnen lichten. Afijn, in dit nummer stelt hij zich voor wat hij zou doen als hij zijn leven over zou mogen doen. Het gaat vooral over de relatie met zijn ex, en dat hij, ondanks dat het uiteindelijk niet geworden is wat hij verwachtte, hij ook de tweede keer wel voor haar gekozen had. Ik vind het vooral mooi dat hij de pijn en het verdriet die de liefde soms kan veroorzaken accepteert. Want hoe pijnlijk het liefdesverdriet ook is geweest, hij had het niet willen missen, want dan zou hij de mooie tijden met haar ook niet hebben gekend. Dat vind ik ergens wel een heel opwekkende gedachte die mij persoonlijk ook wel geholpen heeft.

Jeroen van Merwijk- Ik kan je dromen

“Ik draag geen foto van je met me mee Daar durf ik openlijk voor uit te komen.
Wat mannen met zo’n foto moeten geen idee.Ik hoef je niet te zien ik kan je dromen”


“Zelfs als je bij me weggaat, maakt dat niet echt uit Ik heb mijn voorzorgsmaatregelen al genomen.
En ik heb je zo weer terug als ik mijn ogen sluit Ik hoef je niet te zien ik kan je dromen.”

Dit nummer van Jeroen van Merwijk vind ik vooral mooi omdat het aangeeft dat je iemand ook bij je kunt dragen, zonder dat het per se zichtbaar is voor anderen. Daarnaast vind ik het een troostende gedachte dat je iemand voor altijd bij je kunt houden, ook als diegene weggaat. Het is een manier om de controle te houden, die je in het leven nu eenmaal soms kwijtraakt.

Herman Finkers-zere handjes

“Want iedereen voelt, zijn eigen verdriet.
Dat is een grondrecht, vergeet u dat niet.”

Wat me specifiek aanspreekt in dit liedje  van Herman Finkers is het idee dat verdriet niet te kwantificeren is. Het is verleidelijk te denken dat een ander het makkelijker heeft, of dat het voor een ander allemaal wel meevalt. Terwijl er ook veel schuil kan gaan onder mensen die dat niet direct laten zien. Dat brengt dit nummer goed over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *